Motorbanden

Als motorrijder ben je kwetsbaar. Het is misschien een open deur, maar goed onderhouden motorbanden zijn enorm belangrijk voor een veilige deelname aan het verkeer. Het belangrijkste is natuurlijk dat je te allen tijde grip hebt op de weg. Gelukkig hebben motorbanden tegenwoordig slijtage-indicatoren in het profiel zitten die aangeven wanneer je band vervangen moet worden. Voor de voorband is het overigens slimmer om daar niet op te wachten; verminderd profiel zorgt bij nat weer voor minder grip en dat kan gevaarlijk zijn.
Met het verstrijken van de tijd verliest de motorband aan kwaliteit, met vaak kleine haarscheurtjes tot gevolg. Deze zijn met het blote oog niet altijd te zien. Ook hier geldt: controleer de banden regelmatig op veroudering of laat dit doen bij de BandenProf. Zorg bovendien voor de juiste bandenspanning; zowel een te hoge als een te lage spanning maakt de motor instabiel en beide zijn niet bevorderlijk voor de levensduur van de band.  

Inrijden
Na de montage van nieuwe motorbanden moet je even rekening houden met het inrijden. Op de band zit namelijk een soort waslaag die je er eerst af moet rijden. Rijd de eerste 30 tot 50 km rustig aan, rem niet te hard en neem de bochten niet te scherp. Pas na die 30 tot 50 km heeft de band zijn normale grip op het wegdek.